BEFEJEZŐDÖTT A TISZADOBI ANDRÁSSY-KASTÉLY FELÚJÍTÁSA Nyomtatás E-mail
2014. június 30. hétfő, 21:47

A mai napon lezárult „A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt. A kiemelt projekt keretében egy olyan egyedi turisztikai attrakció jött létre, mely megérdemelten válhat az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának egyik centrumává és szimbólumává. Az 1,738 Mrd Ft európai uniós támogatással felújított kastély a szükséges engedélyek beszerzése után nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.

A tiszadobi Andrássy-kastély, valamint a kastélyt körülölelő csodálatos természeti környezet páratlan értékkel bír. A lenyűgöző épületegyüttes és környezete számos különleges, országos tekintetben is egyedülálló építészeti, tervezési megoldással büszkélkedhet, valamint több legenda és hagyománnyá vált kulturális és szabadidős program is kapcsolódik hozzájuk.
A projekt megvalósítása során kívül-belül megújult a kastély épülete és a parkja is, benne a méltán híressé vált bukszus parterrel - hétköznapi nevén labirintussal.
A szükséges engedélyek beszerzését követően megnyíló kastélyban egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint tartalmas programok várják majd az érdeklődőket.
Az állandó kiállítás az Andrássy család tiszadobi mindennapjainak atmoszféráját kívánja érzékeltetni a kastély – illetve néhány kiemelten fontos korhűen felújított és berendezett helyiség –, valamint a történeti kert látványán keresztül. Ilyen terek többek között a grófi dolgozószoba, a zeneszalon, a könyvtár, a grófi család hálószobái és az északnyugati toronyban a grófkisasszonyok tanulószobája és Andrássy Katinka emblematikus toronyszobája.
Az időszakos kiállítások, valamint a kulturális rendezvények számára a nagyszalon, a zeneszalon, a szabadtéri színpad szolgálnak méltó helyszínül, beleértve a Fekete Ebédlő és Rippl-Rónai ebédlő műemlékileg helyreállított tereit is. Ily módon a kastély zenei rendezvények vagy éppen elegáns bálok, esküvők, fogadások, reprezentatív közösségi események, üzleti tárgyalások rendezésére is alkalmassá vált.